Het vallen van het blad

geplaatst in: Uncategorized | 0

De herfst is gearriveerd. Vanaf dit seizoen heb ik de drang om me terug te trekken en thuis een warm nestje te maken.

De dagen lijken zwaarder en het vraagt meer energie om aan de de dag te beginnen. Tot een paar jaar geleden ging ik de strijd aan met dit gevoel van zwaarte. Ik negeerde mijn nood aan rust. Zonder dat ik het door had, was ik aan het strijden met mezelf en mijn natuurlijke behoeftes.

Tijdens een boswandeling kwam het besef dat ik een nutteloze strijd aan het voeren was. Terwijl ik keek naar het prachtige kleurenpalet van de herfst en het vallen van de bladeren begreep ik opeens het nut van dit seizoen. Ik moest lachen om mezelf en mijn onnozele strijd tegen wat eigenlijk normaal en zo nodig is.

De bomen hebben nood aan de herfst en de winter, om terug te kunnen stralen in de lente. Ze voeden zichzelf en rusten om de mooiste bladeren en bloesems tot leven te wekken. Vanbuiten lijkt het alsof de bomen niets doen, terwijl vanbinnen de rust de optimale groeikansen creëert voor de bladeren en bloesems.

Net zoals de bomen en planten, hebben wij ook nood aan rust en om de focus terug bij onszelf te brengen. Ook wij, mensen, hebben nood aan een herbronningsperiode. Zonder herbronning kunnen wij ons volle potentieel niet bereiken. Wil ik mezelf de optimale groeikansen bieden, dan is het een noodzaak om de tijd te nemen voor rust.  

Onze maatschappij is het belang van rust vergeten. De digitalisering en het internet maken het ons ook niet gemakkelijker. De verleiding om continue online en bezig te zijn is heel onweerstaanbaar.

Naast de druk van de maatschappij, voel ik ook de druk vanuit mezelf. Mijn innerlijke criticus is heel erg getalenteerd in me een schuldgevoel aanspreken.

Herken je volgende gedachten?

“Met nietsdoen kom je er niet”

“Komaan, het huishouden gaat zichzelf niet organiseren.”

“Wees eens niet zo lui.”

….

Ik zet nu volgende gedachten naast mijn innerlijke criticus.

“Vanuit rust, komt inspiratie.”

“Even pauze brengt meer efficiëntie.”

“Rust helpt mijn brein om betere verbindingen te maken en zo dus beter te leren werken.”

“Het lijkt alsof ik niets doe, maar vanbinnen ben ik bezig.”

“Wanneer ik voor mezelf zorg, zorg ik ook voor de ander.”

 

Af en toe moet ik er ook uit. Mezelf er aan herinneren dat niet alles grijs en nat is. Op droge dagen trek ik naar de natuur om te genieten van de prachtige kleuren en geuren van de natuur tijdens de herfst. Deze kleine uitstapjes helpen me herinneren aan de wijze les die ik kreeg van de bomen.

En niets zo gezellig als een tasje warme soep of kopje thee na een boswandeling.

 

Groeten,

 

Deborah